Katolinen kirkko kunnioittaa tärkeintä teologiaan, 1200-luvulla elänyttä Tuomas Akvinolaista, nimellä ’doctor angelicus’, ’enkeliopettaja.
Oman aikamme enkeliopettajia löytyy vaikkapa päivälehtien mielipidekirjoittajista. Eräs sellainen on mielestäni Tampereella vaikuttava Matti Kääntönen.
Paljon puhutaan fundamentalismista niin kristinuskon kuin islaminkin ongelmana. Ihan kotimainenkin fundamentalismi on äänekkäänä huitelemassa naispappeja ja –piispoja, homo- ja lesbopareja ja muitakin nykyajan ihmisoikeusavauksia vastaan.
Kyllä tietenkin on tärkeää, että Raamattu säilytetään ja suomennetaan joka ajalle yhä uudestaan. Mutta tämä fundamentin vaaliminen menee hukkaan, ellei Raamattua lueta oman aikamme ilmiöitä tulkiten. Niinhän Raamatussa itsessään läpi vuosituhansien on tehty; Jumalan sana on profeettojen ja apostolien toimesta sovellettu ajankohtaisiin yksilöllisiin ja yhteisöllisiin tielanteisiin.
Raamatun sana meidän ajallemme. Missä sitä on? Ei profeettojakaan eikä apostoleja aina ymmärretty arvostaa, vaikka myöhempi arvio on ollut, että he olivat Jumalan lähettämiä, kuin enkeleitä. Saattaapa olla, että omassakin ajassamme on enkeliopettajia, joita emme ymmärrä sellaisina pitää.
Enkelien opetusta tarvitsemme siitä, miten maailma pelastuu. Miten tämä syvältä meitä saastuttava kapitalismin henki voitetaan. Akvinolainen oli skolastikko, joka todisteli väitteitään vanhoilla viisauksilla, jotka eivät tänä päivän juuri vakuuta. Siksi muun muassa Luther laittoi uusiksi hänen uskonoppinsa. Mutta Lutherkin on nyt jo vanhentunut ja tarvitsemme uusia uskonpuhdistuksia. Sen oivalsivat jo uskonpudistajat itsekin todetessaan, että kirkon on aina uudistuttava (’Ecclesia semper reformanda est’).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti